2017. július 11., kedd

Magyarul írni nagyon nehéz

Nem vagyok nyelvtannáci, sőt, ha nagyon fáradt vagyok képes vagyok alapvető szavakat is helytelenül írni. De! Olyankor nagyon szégyellem magam, mert a lelkem egy kis zuga _szeretne_ nyelvtannáci lenni, és zavar, ha valaki nem tud helyesen írni, és következetesen helytelenül ír le szavakat. (Psszt, van úgy, hogy rákeresek egy szóra a gugliban, de ezt persze nem vallom be soha.)

Na, ezzel a hozzáállással jöttem össze Ladóval, akiek enyhe diszlexiája van. És akkor itt van Soma, aki tíz évesen nem tud magyarul írni. Nem hát, hiszen Ausztriába járt már óvodába is. Ellenben annyira cukin próbálkozik folyamatosan magyarul írni, hogy elképesztő, muszáj írnom róla.

Ma cseteltünk egy kicsit, mert jártam a Decathlonban (bikini ügyben, de az külön kaland) és szereztem neki hazavivős bicajsisakot. Közben írta, hogy most a sísisakját* vette elő, majd arra terelődött a szó, hogy láttam szuper búvármaszkokat, milyen jó lenne nyaraláshoz. Nem tudom, honnan, a semmiből előbukkant ez a mondat:

hat a jar jo a usaszra

Írtam neki, hogy ezt nem teljesen értem, mire annyit segített, hogy a jar elé beszúrt egy n-t.

hat a njar

Értjük?

Hát a nyár jó az úszásra!!

Ez annyira cuki, hogy belehalok! :)) Az már biztos, hogy ha más gyerekével ennyire elfogult vagyok, akkor az enyémmel borzasztó leszek, de hát az ugye kérdéses, hogy lesz e, ugyhogy megengedem magamnak az elfogulságot.

(Kíváncsi leszek Tamko Bonijára, aki szintén őrületesen cuki, hogy ő vajon hogyan fog franciásan magyarul írni? :))

Soma olyanokat szokott még (mert ez ugye nyilvánvaló, hogy az sz-tés az s-t keveri), de hogy hogy meg van-t úgy írja, hogy meg wann, és nem látta, hogy írtam, mert tültön wolt a teloja. 

A hétvégén egy kicsit tisztult neki a helyzet, bár egy darabig győzködött, hogy az "umlautos" ékezeteket mindegy, hogy rövidnek, vagy hosszúnak írjuk. Nagyon sokat segítenek a foglalkoztatós füzetek, amikben keresztrejtvények és szókeresők vannak.

Amúgy, az apukájával úgy csetel, hogy Ladó ír neki, Soma meg "felmondja" a választ, és azt küldi, mert az gyorsabb. De én más programot használok a csetelésre, és velem muszáj írnia. (Ugyanitt meg kell jegyeznem, hogy csak miattam van a hangouts feltelepítve a telefonján <3)

*szísiszak 

Megfogadtam, hogy anyukáról nem írok itt, de ezt muszáj. Onnan tudtuk múlt héten, hogy nem Soma ír a telefonjáról, hogy tökéletesen használt magyar duplabetűt. Hogy pl "család" az Sománál "shalad" vagy "schalad" ami szerintem megint iszonyúan vicces, de közben meg ennyit nem tud róla a saját anyja?? Ez olyan szomorú. Az élet szörnyen igazságtalan.

2 megjegyzés:

  1. egyáltalán nem ciki ráguglizni, én gyakran keresek rá szavakra, amiknek a helyesírásában nem vagyok biztos :).. szerintem az a ciki, amikor valaki el sem gondolkozik, és magabiztosan írja le rosszul őket (annak ellenére, hogy 18 éves koráig biztosan magyar iskolába járt és magyar könyveket olvasott, értelemszerűen nem az osztrák környezetben felnőtt gyerekekre gondolok :)).
    és ezt a képességünket nehezíti is sztem a rengeteg helytelen szöveg olvasása, bár te legalább a FB üzenőfal förtelmeit megúszod :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a "magyar könyveket olvasott" dolog teljesen megbukik, mert aki tényleg olvasott valaha, azt érdekli. Aki meg csak a lerövidített olvasónaplókat, vagy azt se, attól ne is várjuk. Sajnos én azért várnám...
      Amúgy pedig igen, amíg volt facebook az életemben tóbbször akadtam ki. :D

      Törlés