2018. március 18., vasárnap

Összekötve

Van az a különös jelenség, amikor találkozom egy idegennel, és néhány perc után, a mozdulatai ismerősek lesznek, a szavait, gondolatait pedig előre tudom.

Mondanám, hogy "néhány éve belépett az életembe", dobálóznék klisékkel, de egyrészt ennél sokkal mélyebben karcol, másrészt még csak nem is igaz, hogy belépett, az meg pláne nem, hogy az életembe.

De azért lett ez a Valaki, valahogyan, hogy férfi vagy nő, az mindegy is*. Sokat gondolok rá, véletlenül, meg szándékosan is. Ha telefonon hallom, úgy érzem, mintha többet mondana a hangja, mint a szavai. Azt gondolom olyankor, hogy teljesen mindegy, miről beszél, merre jár, mit tesz. Valahonnan tudom, mit érez, mikor a saját baján nevet, tudom milyenek a reggelek, és tudom, milyen magány az, ami akkor is ott lebeg körülötte, ha társaságban vagyunk.

Ismerem.

Amikor eszembe jut, a mellkasomból kijön az érzés, egy láthatatlan fonál, végigszáguld az univerzumon, és amikor odatalál hozzá, opál fénnyel világítani kezd, és akkor tudom, hogy egymásra gondolunk.

Ne kérdezzétek.
Meghibbantam.


*Róka véleménye alapján
** Ladó szerint meg lerajzoltam az égig érő paszulyt.... na ja, könnyen beszél, rá _egyfolytában_ gondolok. :)

2018. február 24., szombat

Önismereti útvesztő

Úgy alakult, hogy az éjszakás műszakom végeztével nem tudtam hazamenni. Még nincs új autóm, Ladóéval járok, ő pedig cégessel, vagy kollégával - illetve, ha nem dolgozom, akkor a sajátjával. Tegnap viszont se céges autó, se kolléga, így abban egyeztünk meg, hogy tíztől délig egy barátommal reggelizek/ebédelek (?), délben pedig, amikor Ladó végzett, értem jön.
Csakhogy a barátom emondta, tegnap volt az anyukája szülinapja, a szüleinél aludt.
Hívtam a városunk egyetlen taxisát, de ő éppen Bajánsenyére fuvarozott. 
Álltam a hóesésben, álmosan, fáradtan, és arra gondoltam, hogy biztosan akad itt valamilyen hely, ahol el lehet tölteni két és fél órát - feltűnésmentesen.
A mozi elé érve csalódottan tapasztaltam, hogy ma, itt, délután négyig nem lesz semmi. Agyaltam egy picit a könyvtáron, tavaly májusban lejárt az itteni olvasójegyem, költöztem, nem lett hosszabbítva. 
És akkor megláttam egy boltot. Bementem. Leakasztottam három - tűrhető fazonú és színű - bikinit. Rövid próba után egy kék alapon fehér aprópöttyösre esett a választásom. Vadásztam továbbá egy fehér törölközőt. Negyed órával később pedig egy forróvizes medencéből bámultam, hogy odakint szakad a hó.
Elég furcsán néztek rám, amikor a cirkuszi egyenruhámban megjelentem a fürdőben - azt hitték NAV ellenőr vagyok (ami wtf, sztem a NAV ellenőrőknek civil álruhájuk van... :-)).
Négy órás jegyet vettem, délben megebédeltem és kávéztam a fürdő éttermében. Néztem az embereket, jégkrémet nyalogató gyerekeket, krokodil mintás fürdőkőntösöket, és arra gondoltam, mekkora mázlista vagyok, hogy ezt megtehetem. Eszembejutottak a szüleim, és az, hogy tudtommal egyikük sem engedte meg magának soha azt a luxust, hogy egyedül szórakozzon, kikapcsolódjon. Amennyire én tudom, nem is éreznék jól magukat egyedül. Sehol.
Ezen a szálon eljutottam egy olyan gondolatmenetre, ami magyarázatot adott saját kapcsolatfüggőségemre, és bedobta az agyam a kérdést, hogy ha most senki nem várna otthon, akkor is tudnék e ennyire elégedett és boldog lenni, amire a válaszom egy határozott nem volt. Képzeletben megölelgettem Ladót, és letiltottam magam a további gondolkodásról.* Ezt - és az ebédet - kipihenve, írtam Ladónak, hogy nem kell értem sietnie. Pezsgőfürdőztem, és amikor Ladó délután kettőkor megérkezett, teljesen feltöltődve és kiegyensúlyozottan kezdhettem az új műszakot otthon.
Elvégre gyerekes hétvége van... :)

Kilátás az étteremből...


... és"pihenőszobából"


*Vajon mindegy e, hogy ki van mellettem, illúziót kergetek e, vagy igazi és mély érzések kötnek össze minket? Igaz e, vagy csak álmodom, lehet e így élni örökké, vagy minden úgy múlik el, mint az élet..? Ja, amúgy ez egy vidám poszt, és nem depresszáltam be magamtól, csak most, hogy ezeket leírtam. Minek blogol az ilyen....?

2018. február 22., csütörtök

A hó annyira szép, hogy ez már giccses.Amúgy nem történik semmi. Robotolunk a munkahelyeinken. A kutyám pedig a legtisztaszívűbb lény, akit valaha ismertem.


A háttérben a kanapén a Cluedo Harry Potter kiadása látszik. Nem is a HP a lényeg, hanem maga a játék zsenialitása. Aki szereti a gondolkodós-megfigyelős társasjátékokat annak ajánlom figyelmébe. Nálunk most ez a sláger. Mivel én nagyon bénán taktikázom, nem igazán vagyok benne jó. 

Egyébként beadtam a jelentkezésem egy online szerkesztőséghez. Veszíteni nem veszítettem vele. Nyerni meg annyit igen, hogy kiderült, mit dolgoznék szívesen, ha lehetne választani. 

Bár, ha tényleg _bármilyen_ munkát választhatnék, akkor a szlovéniai orchidea farmon szeretnék pálmákat öntözni. Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy az ochidea egy sznob virág, de pár hete jártunk ott, és van a pálmák között egy hinta. Na, abban a hintában tölteném a kávészünetemet...

Álmodni azért csak szabad, nem? 

Pedig amúgy még mindig szeretem a munkahelyem. Csak nem akarok örökre vándorcirkuszi bohóc lenni...
Ja a kertet ne kérdezzétek, idén, vállalkozás szinten biztosan nem lesz belőle semmi. Bár én nem adtam fel a dolgot egészen. Talán jövőre... :)

2018. február 13., kedd

Alkotunk

Tegnap Somával töltöttem a napot, mert nekik félévi szünet van az iskolában, én pedig éjszakára jöttem dolgozni.

Hajnalban elkezdett havazni, óriás pelyhekben hullot a hó, egészen délig. Nekem a hóember kicsit uncsi, meg amúgysem rajongok az átnedvesesett kesztyűkért, de Soma olyan lelkes volt, hogy nem tudtam nemet mondani a játékra.
Hirtelen ötlettől vezérelve aztán a hóembernek hókutyát is építettünk, ne legyen annyira egyedül, ha mi hazamegyünk.
Azt hiszem, életem egyik legjobb hóműve.

2018. február 8., csütörtök

Okulj tinó

Kár volt tegnap vagánykodni ezzel a hóhányással. Most úgy közlekedem az izomláztól, mint egy kivénhedt, reumás lajhár. Mondjuk szerintem egy lajhár annyival jobb jellem, hogy nem nyavalyog.

A balesetemmel kapcsolatos lélekutazásról nem írtam még, pedig nagyon felforgatott, szó szerint és átvitt értelemben is.

Volt az a végtelennek tűnő három perc, amíg az autóm a világgal ellentétes nézőpontot képviselt, én meg benne egy harmadik szemszögből szemléltem a dolgokat, nos, abban a három percben változott meg minden, ami eddig meghatározott engem. Mint amikor egy film úgy ábrázol tudathasadást/megvilágosodást, hogy a kamera ráfókuszál a főhős íriszére, kitágult pupillájára, majd egyetlen másodpercben levetít harminc képkockát. Azóta próbálom szavakkal leírni a villanást, de ehhez még gyakorolnom kell az önkifejezést.

A legfeltűnőbb változás a viselkedésemben jelenik meg, ezt mondjuk mások is észrevették, aztán amit csak én érzek, az a hangulatomon mutatkozó általános jókedv, illetve harmadikként, hogy megváltozott a dolgok prioritása. Például a cirkusszal kapcsolatban.

Talán többször mondtam, hogy imádom a munkahelyem, a kollégáim, szeretek bejárni dolgozni, jó a hangulat bent, és a kötelező munkaundoromvan hisztin kívül, akár nyugdíjjas koromig is ellébecolhatnék itt. Merthogy jól fizet és kényelmes. De.

Én nem akarom ezt csinálni halálomig.

Nem akarom, hogy ennyi legyek a világban, hogy a nekrológom így szóljon, hogy Szabó Adél, meghalt 70 évesen, élt kb. néhány hónapot, a fennmaradó időben aludt, cirkuszban dolgozott és Szuper Máriózott szívből szeretett fogadott fiával, Ladó Somával. 

Persze szakmailag nem tudom, mibe foghatnék, így, közel 29 évesen. Amikor lehetett volna tanulni, nem tehettem meg, fel kellett nőni, dolgozni, etetni a számat. Amióta meg dolgozom, nem marad energia tanulni, a németet azért gyűröm, önszorgalomlustaságból. 

Azt hiszem körülnézek a munkaerőpiacon, újraírom a CV-met, és felajánlom szolgálataimat bárkinek, aki tud nekem adni valami újat. Csak nyerhetek a dolgon.

Na jó, azért nem bárkinek...

2018. február 7., szerda

Húsz centi

Reggel amikor felhúztam a redőnyt, ez a látvány fogadott:

Ott tipródtam a kávéfőző fölött, hogy haladj már, esik a hó, ki kell menni!!!

Buksival sétáltunk egy hatalmasat, kimentünk egészen a patakpartig, közben bunyóztunk és kergetőztünk, dobáltam neki hógolyókat, ő pedig nagyokat ugrálva, ugrás közben is folyamatosan csóválva kapta el őket a levegőben. Láttatok már kutyát fél méter magasban lebegve csóválni? Hát na, Buksi ennyire speciális kutya. Amikor hámmal vonatozunk és az emberek kérdezik, hogy segítőkutya e, mindig gondolkodás nélkül rávágom, hogy igen. Segít nekem vigyorogni.


Hazasétálva megállapítottam, hogy ennek a fele sem tréfa. Próbáltam a hólapátunkat kiszabadítani a sufniból, de nem sikerült, mert a zár beragadt, ugyhogy végül összeszedtem ganzen mut zuzammen, és becsengettem a szomszéd nénihez, hogy némi testbeszéddel és néhány német szó segítségével elkérjem az övét, ami már ki volt támasztva az ajtaja elé. Elég idős már ahhoz, hogy eltakarítsam az ő háza előtt is a havat.

Szegény meg volt rettenve tőlünk, mert Buksi be akart szaladni hozzá, annyira örült neki, aztán meg nem is értette, hogy melyik Tür-t ich kann nicht öffne, de aztán, hogy határozottan lecsaptam a hólapátjára, összeállt neki a kép. 

Másfél óra hóhányás (?ez a szó?) után, csatakosra izzadva estem be a lakásba. Buksi is alaposan kipurcant, mert addig járt a kútra hólapátra, amíg nem kapott néhány jókora adag havat a bundájára.

Beálltam a zuhany alá, a pelletkályha ontotta a meleget és mire végeztem, új erőre kapva egy szuszra kitakarítottam Ladó lakását is. Nem tudom, mi volt ma velem, de jó lenne többször ilyen hatékonynak lenni. 

Délután egy órakor a kanapéról teázva gyönyörködtem a tisztaságban.


Igaz, hogy kibújnék a bőrömből, ha holnap júliusi meleg nyárra ébrednénk, de azért most mégis minden a helyén van, igyekszem kiélvezni.

2018. február 5., hétfő

Vacskamati

"- Bent élt a városban, igen szerette mindenki... csakhogy...

- Csakhogy?

- Kicsit szeleburdi.

- Az igazán nem nagy baj - mondtam.

Mikkamakka elgondolkodott.

- Nem nagy. Bizonyos körülmények között nem nagy - mondta kis hallgatás után. - Na várj, elmondok egy esetet. Volt ennek a Vacskamatinak egy nagyon jó barátja, egy kisfiú. Megbeszélték, hogy délután elmennek moziba. A kisfiú nagyon boldog volt, a megbeszélt találkozóra pontosan megérkezett, még két fagylaltot is vett, egyet magának, egyet Vacskamatinak. Múlt az idő, a kisfiú álldogált a sarkon, a saját fagylaltját elnyalogatta, a másik kezében meg szorongatta Vacskamatiét. De Vacskamati csak nem jött. A fagylalt már olvadozni kezdett, csöpögött az aszfaltra. De Vacskamati csak nem jött. Elolvadt a fagylalt, már csak a lucskos tölcsért szorongatta a kisfiú, de Vacskamati csak nem jött. Mert mi történt? Elindult ugyan Vacskamati a találkozóra, de útközben találkozott egy másik barátjával, aki éppen a Vidám Parkba igyekezett. "Jaj de jó - kiáltotta Vacskamati -, megyek veled!" A kisfiút azon nyomban el is felejtette. Bementek a Vidám Parkba, hullámvasutaztak, gokartoztak, virslit ettek, táncikáltak, s egyszer csak az óriáskerék tetején Vacskamatinak eszébe jut a kisfiú. "Jaj!" - kiáltja, és már ugrik is ki, majd a lábát töri, és fut a megbeszélt helyre. A másik barátja meg nem tudja, mit gondoljon, ő is kiugrik az óriáskerékből, de akkorra Vacskamati már eltűnt a tömegben. Nagyon elszomorodott a másik barátja. Igen nehéz lett a szíve. Vacskamati meg fut a sarokra, de a kisfiú már nincs ott, csak egy szétmázolódott fagylaltpacni az aszfalton. Igen elkeseredett Vacskamati, hogy ő most ekkora bánatot okozott a kisfiúnak is meg a másik barátjának is. Hazament, sírdogált, rídogált. Aztán másnap kezdődött minden elölről. Nem múlt el nap, hogy bánatot ne okozott volna valakinek a szeleburdiságával. De legfőképpen magának, mert minden este keservesen megbánta, amit aznap rosszul csinált, és sírdogált odahaza."
(Lázár Ervin)

Nagyon nehéz az, amikor az ember magáraismer egy mesében, és rádöbben, hogy voltaképpen lehet színezni a dolgot "kicsit szeleburdinak", de az igazság ettől nem lesz szebb. Én nem vagyok jó barát.

Hét évvel ezelőtt egy dunántúli városba költöztem, teljesen egyedül, barátok és ismerősök nélkül. 22 évesen újrakezdtem az életem - akkor már sokadjára. Egy gyárban kezdtem el dolgozni, munkásszállón laktam, és minden viszontagság ellenére örültem neki, hogy van munkám.

A mai napig ha arra járok elővesz az a gyomorszorító érzés, amit akkor éreztem, amikor először volt szabadnapom, és a sarki sparon túl még semmit sem láttam a városból. Egyedül voltam, mint az ujjam. Próbáltam csapódni egyik társaságtól a másikhoz, kevés sikerrel. A legnagyobb bajom az volt, hogy leírhatattlanul a nemmegértett kategóriában tobzódtam. A velem hasonló korúak közül azzal lógtam ki a legjobban, hogy tudtam, mit jelent a szó "könyv", sőt ismertem az érzést, amit úgy hívnak, hogy "az olvasás szeretete".

Talán már egy hónapja is dolgoztam ebben a robotban, intellektuális elszigeteltségben, amikor egy éjszakás hajnalon odaszegődtem egy vékony, csendes, szemüveges lány mellé. Álltunk sorba a fémdetektoros kapunál, mint az állatok a vágóhídon, amikor a lány, könyékkel megbökött, a fejével pedig egy hatalmas testű behemót ember felé bólintott, majd ezt mondta: Húsrágó hídverő....

A döbbenettől reagálni sem tudtam, hogy ez a lány ugyanazt látja, gondolja, amit én, hogy tudja, ismeri, amit én. Az átok szertefoszlott, beszélgetni kezdtünk.

Kurt Vonnegut, Boris Vian, Lázár Ervin és ki tudná még felsorolni, kik jöttek elő, kit ismertem meg általa. Beiratkoztunk a városi könyvtába. Én elhoztam a saját biciklimet, ő vett egyet, hogy azzal fedezzük fel a vidéket. A szállóról hamar elköltöztettettek bennünket, engem egy vizslás-teraszos házhoz, őt valami szörnyű helyre, bolond lakótársakkal. Főztünk együtt és boroztunk sokat, kibeszéltük az embereket, és nyavalyogtunk a sorsunkon.

Aztán bezárt a gyár. Én erre, ő arra, néhány évig nem beszéltünk semmit.

Három éve előkerült, ahogy az első időkben is, ő keresett, én válaszoltam. 

Aztán tavaly a születésnapomra kaptam tőle ajándékot, foxposton keresztül. Idén pedig a balesetem másnapján is kaptam egy smst, hogy csomagom érkezett, feladó nem volt.

Ahogy kibontottam a dobozt, az első ami a kezembe akadt az a Zamárdi Hírmondó volt, onnan pedig rögtön tudtam, hogy ezt csakis Tejbedara küldhette.

Könnyekig hatódtam, mert valójában soha nem sejtettem, hogy ennyire fontos vagyok neki, hogy hét éve nem láttuk egymást, és mégis gondolt rám, és szeretettel válogatott-készített ajándékot küldött nekem.

Akkor írtunk pár sort, megkért, hogy ha tudok, szerezzek neki ausztriából egy krémet, megígértem, hogy megteszem, de ahogy a blogban is eltűnök időnként, úgy tűntem el az ígéretemmel együtt. Mintha nem lenne fontos, csak a saját dolgom, mintha csak az létezne, hogy az autót intézzem, vagy leánybúcsút szervezzek, dolgozni járjak, háztartást vezessek. Énénén.

Tejbedara pedig a minap írt, hogy köszöni szépen, de már beszerezte a krémet. 
Nem vádolt, nem vágott semmit a fejemhez. Csak ennyit.

Én pedig azóta nem találom a helyem, nem tudom, hogyan tegyem jóvá, hogy önző vagyok, hogy elhanyagoltam. Nem tudom, hogyan legyek jó barát. Vagy csak barát, akinek még válaszolnak az üzenetére.